početna stranica  |  o nama  |  kako nas pronaći  |  reference  |  kontakti Pošaljite e-mail:  vitro@vitro.hr
 
  Pretraži
Izjava o sukladnosti i
  oznaka

STAKLO I TOPLINSKA IZOLACIJA

K-FAKTOR IZO STAKLA: SVRHA I NAČIN POSTIZANJA

Protok topline kreće se uvijek u smjeru od toplijeg prema hladnijem, pa tako i kroz staklo. Pri tome nas posebno pogađa pravac kojim se toplina gubi iz zagrijanih prostora u prirodni okoliš. Koeficijent toplinske provodljivosti pokazuje količinu energije koja u jedinici vremena prođe kroz jedinicu površine i jedinicu debljine stakla sa toplije na hladniju stranu i označava se sa K ili U.
Pojačana toplinska zaštita postiže se primjenom izo stakla kojima su tehnološki poboljšana svojstva djelovanja na prijenos i zračenja toplinskog protoka. Najviše uspjeha na smanjenju protoka topline kroz izo staklo donosi zahvat u međuprostoru između stakala od kojih je ono sastavljeno. Tu je zamjenom suhog zraka s inertnim plinovima napravljen prvi korak. Slijedeći korak na smanjenju toplinskog protoka učinjen je vrlo istančanim postupkom, kojim se na površinu stakla deponira osobito selektivan sloj molekula oksida koje reflektiraju samo toplinsko zračenje, dakle gubi se manje topline, jer ta stakla dio energije vraćaju natrag u pravcu iz kojeg energija dolazi.

NISKOEMISIVNO STAKLO S MEKIM NANOSOM

PLANITHERM FUTUR N je staklo namijenjeno za izradu izo-stakla, koje je vrlo učinkovito pri očuvanju topline u samoj zgradi, maksimalno propušta svjetlost i sunčevu energiju u unutrašnjost. To staklo, dakle, pomaže da zimi bude izuzetno udobno uz staklene pregrade i doprinosi znatnom smanjenju troškova za grijanje, ima vrlo neutralan izgled, poput standardnog stakla i namijenjeno je svim vrstama uporabe: prozori kuća, oprema fasada i prozori poslovnih zgrada i slično. PLANITHERM FUTUR N je prozirno float staklo, premazano s oksidima metala s katodnim naparivanjem u vakuumskim uvjetima. Taj napareni sloj izuzetno je odbojan na dugovalnu toplinsku radijaciju i također je poznat kao sloj niske emisije.

Sastav izolacijskog stakla
U-vrijednost W/(m2K)
zrak argon

4(6)4

2,5

2,0

4(8)4

2,1

1,7

4(10)4

1,9

1,4

4(12)4

1,7

1,3

4(14)4

1,5

1,1

4(15/16)4

1,4

1,1

 
Solarni faktor g
LT%
LRE
LRI
EN 410
ISO 9050 M1
77
12
13
0,62
0,60